fredag 28 oktober 2016

"Den nya nordiska floran"...

Det är fortfarande några små nävor som kämpar på i mina rabatter. Trots förmiddagens regn, rusk och blåst så står de där så tappert😊Letade efter en speciell blomma härom dagen och i bokhyllan tog jag fram boken "Den nya nordiska floran".


Det är en helt fantastisk och för många oumbärlig bok! Författare är biologen Lennart Stenberg och för illustrationerna står Bo Mossberg. Den här boken höll honom sysselsatt med illustrationer på heltid i över femton år. Här finns bilder och information om t ex ett tjugotal nävor med namn som spretnäva, kvarnnäva och stinknäva. Tjugo olika sorters dunört (detta ogräs som vi trädgårdsmästare för en ojämn kamp mot) varav bla amerikansk dunört, som räknas som en av de invasiv arterna och kan bli upp mot 1m. De vi kämpar mot är mindre och inte så aggressiva...men vi kämpar.


3 250 växter. Eller vad sägs om 43 olika sorters maskrosor, 36 daggkåpor, 25 veronikor, 17 allium, 45 björnbär...ja ni hör ju själva. En måstebok, som man ibland hittar på bokrean. Jag hittade den växt jag sökte så nu är allt frid och fröjd.


En riktigt trevlig helg!

(Nu ska jag gå ut och knipsa av en fredagsros och sätta i vas. 'Stanwell Perpetual', min rosenhäck, blommar glatt fram tills frosten blir för svår. Men idag kan hon nog avvara en stjälk till mig så jag kan njuta även inomhus i helgen!)

Kram Milla

1 kommentar:

  1. Håller med om att nordiskan floran är oumbärlig, men lätt förvirrande när man vill ha ett enkelt svar och det finns 30 olika. Lyxigt med rosor vid denna tid.
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla