onsdag 27 februari 2013

En perfekt trappa...

 
Jaha, tänker ni, det var ju en rolig bild...Det är det ju inte. Men vet ni vad det däremot är?! Jo, en perfekt trappa! Denna går jag i nästan dagligen och varje gång slås jag av hur väl dimensionerad den är. Någon har verkligen tänkt till! Ett, två, tre, fyr - ett, två - ett, två tre fyr...man behöver inte tänka. Det bara flyter på (nu kommer ni att räkna steg överallt bara för detta). Tro mig för det finns en annan trappa i stan där man först tar ett steg och sen räcker inte längden till riktigt för nästa utan det blir ett konstigt halv steg. Man känner sig som en halt gammal tant när man går i den. Orsaken är att trappan är väldigt feldimensionerad. Låter det konstigt? Jag lovar att det finns fler felräknade trappor ute i vida världen än vad man kan tro. Därför känns det ju särdeles bra att en av de perfekta finns just där jag bor och som jag använder titt som tätt.


Hemligheten bakom "undret" är trappformeln. Om man ska göra en trappa så finns det några enkla grundprinciper som styr och som därmed är bra att tänka på. Ett bekvämt gångsteg för en vuxen människa är 63-65 cm. Beroende på hur man är skapt så klart. Lägg därtill att ett bekvämt trappsteg är 12-15 cm högt. Ska du bygga en trappa i din trädgård kan du därför använda dig av formeln:
 
2h + b = 630-650 mm.
 
 2 x steghöjden (sättsteget) + stegdjupet (plansteget) = steglängden.
 
 Använder vi trappsteg som är 14 cm höga x 2 blir stegdjupet 36 cm = 64 cm
(14 x 2 + 36 = 64).
Sen ska trappsteget luta 1 cm för avrinning och ännu mera bekvämlighet men så djupt behöver vi ju inte gå. Däremot måste man så klart räkna ut hur lång sträcka trappan ska löpa på och hur många steg som därmed får plats. Blir det en lång trappa är det bra att dela av den efter ca vart tionde steg med ett vilplan med djupet 1.8 - 2.0 m (3 normalsteg) så förefaller den inte så hög och tröttsam att gå i. Precis så som "min" trappa är byggd fast den har fler vilplan. Nu gör man kanske inte en trappa så vidare värst ofta men om man ska så är det ju trevligt om den är bekväm att gå i.
 
Blev mycket fakta...nästa inlägg blir mjukt och handlar om blommor...tänkte åka och inspireras (och trängas)på trädgårdsmässan i Malmö.

Soliga kramar
Milla
 

3 kommentarer:

 1. Tänka sig att det fanns så mycket intressant fakta om trappor! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, man slutar aldrig att förvånas. :)

   Radera
 2. Anne Thysell8 april 2018 15:20

  Tack för denna fantastiska information! Vi skall bygga om en gammal stentrappa i vür trädgürd. mvh Anne Thysell

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla