tisdag 4 september 2012

Äntligen är den klar...

Det är gurkor även om det nästan ser ut som fisk...
Så var den då äntligen klar - syltgurkan! Lite pillejox har det varit men det är det värt för snart ska den få slinka ner tillsammans med den kokta potatisen och köttgrytan, som puttrar på spisen samtidigt som den sprider en väldoft av rött vin, trattisar, bacon, broccoli och morötter i hela köket...oj, nu dräglade jag nästan på tangentbordet kände jag. 
Men för att återgå till verkligheten så kommer här receptet på gurkorna (för dig som inte har så mycket för dig den kommande veckan...)

SYLTGURKA 
Omkr. 4 kg (2-3 st, helst vita, men jag tar vanliga ifrån växthuset) 30-40 cm långa, jämna och slanka. 
Lag
1 liter inläggningsättika
1/2-1 kg socker (blir lite väl sött med för mycket tycker jag)
3-4 bitar muskotblomma
3 bitar ingefära
1/2-1 tsk hel vitpeppar
2 tsk hela gula senapsfrö

Tvätta och skala gurkorna. Klyv och kärna ur dem. Dela varje halva i 2-3 bitar. Koka dem nästan mjuka i lätt saltat vatten. Ta upp och låt dem rinna av. Knyt in kryddorna i en tygbit och koka lagen, skumma den om det behövs. Lägg ner några gurkbitar i taget och koka dem mjuka och klara. Ta upp med en hålslev och låt dem rinna av. Lägg gurkbitarna i en glasburk.
Koka ihop lagen, skumma den vid behov. Ta upp kryddpåsen och spara den. Häll lagen kall över gurkorna. Sätt på lock och ställ svalt. Efter 3-4 dagar häll av lagen i en gryta. Koka ihop lagen med kryddorna och låt den kallna. Häll lagen över gurkorna (se till att den står över gurkorna). Man kan lägga i 1 tsk senapsfrön, 2-3 msk inlagd syltlök samt några små färska dillkvistar i lagen. Har man mycket socker i bör lagen kokas ihop ytterligare ett par gånger med någon veckas mellanrum. Lagen hälles kall över gurkorna.

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla