torsdag 3 juli 2014

Usch för äppleskorv...

Fuktig, varm och skön vår har vi ju som bekant haft. Det har varit helt underbart och allting har växt så det knakat både i rabatter och i grönsaksland. Men fukt och värme drar även med sig otrevligheter. Bladlössen invaderade en del rosor men jag tycker att jag fått bra bukt med dem genom att spruta både med såpvatten och en hård stråle med vattenslangen. Men nu har vårt fina gamla äppelträd 'Transparente Blanche' drabbats av äppelskorv och börjar se trist ut. Inte roligt! Bladen har blivit brunfläckiga och fruktkarten likaså. 
Äppelskorv orsakas av svampen Venturia inaequalis och drabbar både blad, frukt och grenar. Svampen övervintrar som mycel i nedfallna blad och fuktigt klimat är extra gynnsamt. Så även överdriven kvävegödsling och tätt bladverk i kronan. Jaha hur åtgärdar man det här då? Ingen enkel match och nummer ett är ju så klart att plantera träd som är motståndskraftiga mot skorv t ex 'Discovery', 'Filippa' och 'Katja'. Nu är det ju svårt för oss då det är en dam med många år på nacken som bodde här långt innan vi flyttade in för tjugo år sedan. (Sorten hör egentligen till de mer motståndskraftiga men...). Hon har verkligen skämt bort oss under åren och bjudit på fantastiska skördar som räckt även till släkt och vänner. Dock har hon drabbats av lindrigare skorvanfall tidigare men det var länge sedan sist. Det blir till att kratta upp löven som faller ner och slänga så de inte för smittan vidare. Vi får hoppas att det blir lite frukt som går att äta.

Må så gott!
Milla 

2 kommentarer:

 1. En brasa till hösten kanske ska planeras. Känner igen symptomen även om våra äpplen inte varit så hårt angripna. (Värre med rönnbärsmalen när den slår till.)
  Hoppas ni får ätbar frukt även om den kanske måste skalas.

  SvaraRadera
 2. Ja, nu börjar kunderna komma in i butiken med bilder i mobilerna o.s.v. Skorv, skorv, skorv.
  Har inte Binab något bra mot Venturia? Har för mig att de säljer något som heter Binab för fruktträd...
  Gabrielle på Granngården i Mariestad

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla