onsdag 24 oktober 2012

Äpple var det här...

I fem dagar har jag suktat varje gång kylskåpsdörren öppnats. Kändes som att den aldrig skulle bli färdig, Jan-Oves äppeldricka! Eftersom mitt äppelträd med den underbart goda och ljuvligt doftande 'Signe Tillisch' fullkomligt svämmat över utav frukt i år kände jag mig nöd och tvungen att göra något åt all dess fallfrukt. Fyra sopsäckar gick till morbror B-G så han kunde mata vildsvinen och älgarna i de sälla jaktmarkerna. Jag bytade mot två vildsvinsstekar...De verkar ju svårfångade så jag tänkte mest att om han inte lyckas skjuta någon så har i alla fall jag mitt på det torra och vinterns söndagsstek räddad...Men resten, man kan ju inte, hur gärna man än vill, leva på äppelkaka dag ut och dag in. Komposten blev ett alternativ, mycket har lämnats till fåglarna (som redan mumsar för fullt) men lite gjorde jag till äppeldricka. Väldigt enkelt och gott! Söta efter tycke och smak. Drick själv (det gör jag...) eller ge bort istället för en blomma nästa gång. Recept kommer här. Håll till godo!
 
 
Jan-Oves Äppeldricka
 
5 liter äpple
6 liter vatten
1 tsk askorbinsyra eller citronsyra
1 krm natriumbensoat
ca 0,75 dl socker per liter färdig dricka.
 
Skölj äpplena, dela i båtar och lägg vattnet. Häll i syran och bensoatet. Rör runt och täck med t ex plastfolie (jag använder en 10 liters spann). Ställ kallt i 5 dagar. Sila drickan. Söta sen efter tycke och smak. Rör noga så att allt sockret löses upp. Häll på rengjorda flaskor. Det du inte dricker inom några dagar går utmärkt att stoppa i frysen. Då kan du ta fram och njuta hela långa vintern.
 


2 kommentarer:

  1. Det låter ju som en bra grej att göra av all frukt. Tack!

    SvaraRadera
  2. Javisst, testa på bara. Billigt är det också.
    Kram
    Milla

    SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla