söndag 30 juni 2013

Norrvikens Trädgårdar - ett kärt återbesök...


Ett kärt återbesök blev det, Annikas och min lilla snabbvisit härom veckan när Norrviken åter öppnade upp sina portar för besökare. Denna trädgårds vara eller icke vara har stötts och blötts fram och tillbaka under flera år och varit en väldigt infekterad fråga. Nu har det i alla fall tagits över av Lilla Båstad, med en av Peabs grundare Erik Paulsson i spetsen. Här ska byggas och donas. Hoppas allt blir bra och att trädgården behålls och restaureras till den pärla det är.
Hallandsåsens branta skogssluttning skapar en väldigt vacker fondvägg till Norrvikens trädgård.

Detta fantastiska näsduksträd (kärt barn har många namn och näsduksträdet kallas även Spökträd eller Duvträd) 'Davidia involucrata' står på en rätt undanskymd plats idag och det är uppvuxet runt omkring. Men Annika och jag som gick vår trädgårdsmästarutbildning på Norrviken och därmed gjort många besök runt i trädgården visste var vi skulle leta. Det är de två högbladen, vilka omger den rätt oansenliga blomman, som ger näsduksträdet det karaktäristiska utseendet. Helt sagolikt!


    Annars är min favoritplats den japanska trädgården!


 Den gamla knotiga vresboken, 'Fagus silvatica v. totuosa'  vrider sig hit och dit! Det är som att beträda ett sagans land när man går in under den.


 
Fast favoriten alla kategorier är den gamla katsuran 'Cercidiphyllum japonicum'. Jag glömmer aldrig första hösten under utbildningen när vi tog en promenad ner hit en solig och vacker dag. Katsuran kallas även kakträd för den doftar nästan lite pepparkaka på hösten. Denna doft slog emot oss när vi gick in under grenarnas bladverk. Där inne lyste bladen i en helt fantastiskt nästan ögonbedövande gul färg. Oförglömligt! Dessutom är bladen fint hjärtformade och växer lite lustigt direkt inne på grenarna. Katsuran är ett törstigt träd och gillar fuktig mark. Trivs därför här i bäckravinen där vattnet ständigt fylls på ifrån åsens sluttning. Det blir också stort där det trivs. Jag har inte själv plats till en katsura men åker gärna till Norrviken för att njuta av denna gamla dam!

 Vackert, eller hur! Känns bra att få ha varit en del av Norrvikens under några fina år. Många växttentor har vi haft här...

Ha en riktigt härlig helg!

Milla
                          Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla