torsdag 13 juni 2013

Frühlingsduft - kikar ut över staketet...

Efter morgonens och förmiddagens välbehövliga regn hänger nu hela trädgården vattentyngd. Då solen alldeles nyss stack fram ångade det varmt som i en bastu. Stod inte på så länge dock för nu fylls åter himlen av stora grå moln. Mer regn på väg tror jag minsann. Det bästa med ett stilla sommarregn är, förutom att det gör tusen gånger mer nytta än att själv springa runt med vattenslangen, att allting doftar så fantastiskt efteråt. Ute vid staketet börjar nästa favorit (jag har bara favoriter:)) att blomma och dofta!  Med nästan 10cm stora underbara rosa/aprikos/citron/gräddgult färgade blommor är hon på g - 'Frühlingsduft'. Det är en härdig, skuggtålig och lättodlad ros som ska klara sig upp mot zon 5.

 
Som en marsipanros mitt i tårtan ståtar hon.
 
 
'Frühlinsduft' tillhör precis som 'Aïcha'-rosen spinosissima-gruppen. Den växer kraftigt och brett, kan bli 2,5 x 2,5 m. Grenarna välver sig ut över staketet och åt sidan. Risk för svartfläckssjuka kan tydligen finnas men än så länge har jag haft tur. Min specialitet är nämligen inte att dutta med fina rosfröknar. Jag satsar på trygga och stabila damer annars får det vara. Några nävar skit på våren och finputsning där det behövs är vad jag hinner med. Men som sagt, man kan ju aldrig vara riktigt säker och svartfläckssjuka är inte roligt...Ibland är tyvärr inte hjärnan med mig när jag handlar rosor. Då shoppar ögonen och hem kommer en förtrollande Austin ros, som överlever ett par år sen är det morsning och goodbye. Två strök med denna vinter...Men de andra gammaldags sorterna kan man lita på! Blommar glatt varje år och växer så det knakar!
 
 
 
 
Förlåt, de kanske lite väl "dimmiga" bilderna men jag hittade en kul knapp i redigeringsprogrammet...
Rosenljuvt blev det så det förslår. Fast å andra sidan så är det ju faktiskt så i verkligheten också - rosenljuvt!
 
Kram Milla

1 kommentar:

  1. Ja, det tycker jag också, det är en fantastisk ros. En gång, i en annan trädgård hade vi sådana och dom var underbara. Och visst är det kul när man hittar någon ny knapp i redigeringsprogrammen. Rosor passar ju väldigt bra att försvinna lite i dimman, så där att man anar dom!
    Agneta kram

    SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla