måndag 5 oktober 2015

Höstens förfall och ljuvlighet...
Chopin - Nocturne no2 opus9
       Chopin - Nocturne no2 opus9

Nu är de obönhörligen här. Höstmorgnarna med dis och dimma, råhet och kyla men även det ofrånkomliga förfallet i trädgården. Jag bara älskar det! Lugnet infinner sig på något vis och en hektisk trädgårdperiod börjar gå mot vintervila. En välbehövlig sådan för att ladda både batteri och för att kunna sitta i brasans sken och leta inspiration till nästkommande vår och allt det ljuvliga som den för med sig. 


Äpplena och fallfruktens tid...'Signe Tillisch', plopp, plopp trillar ner fortare än man hinner med. Jag har köpt en sån där äppelskalare-/ skivare-/ och urkärnarapparat:-) Perfekt för en latmask som mig! Jag "ställer" de hela färdigfixade äpplena i en ugnsfast form, klickar på mycket smör och sirap, hackade valnötter, lite ströbröd och sen vips in i ugnen. Gott och enkelt!


Förutom pålitliga 'Signe' har det varit oerhört dåligt med äpplen hos oss i år. Det blommade fint men var samtidigt kallt och dant så inte ett bi syntes till. Inte ett ända 'Åkerö' för första gången sen vi flyttade hit 1995. 'Transparent Blanche', som brukar digna av frukt - inget. Några fina röda sitter på familjeträdet, C'est tous! Bättre lycka nästa år. På tal om latmaskar, kålmaskarna är minsann inte lata. Ve och fasa när jag upptäckte att de huserade i pallkragen bland svartkål och grönkål. Svartkålen är favoriten nummer ett. Jädrans vad de kan käka! Marodörer! Plocka, plocka, plocka...


Skönt då att mitt i maskkriget kunna njuta av de rosor, som fortfarande bidrar till lite fägring i rabatterna.


'Zéphirine Drouhin' och 'Ghislaine de Feligonde' 

Jag är väldigt förtjust i rönnar av alla de slag. Här är det 'Rosmari', med rosa bär, det hör man ju på namnet samt 'Fastigiatan', pelarrönnen, med lysande orangea. Snyggt!


Den lilla vita pärlrönnen. I år jättefin men ifjol såg den inte alls rolig ut. Då var jag på väg att gräva upp den och skicka den till bättre behövande. Denna är undantaget i min rönnförtjusning. Jag har svårt för att bestämma mig för om jag gillar den eller inte...


Den vita solhatten är på dekis men gräsen har sin högtidsstund.
Och plockar man inte kålmaskar så kan man mera angenämt plocka de sista björnbären, som växer uppför carporten eller låta ett hösthallon slinka ner när man passerar förbi. Hallonen blir bara fler och fler och huserar INGA småkryp:-)

Ha en riktigt härlig vecka!

Höstkramar 
Milla


8 kommentarer:

 1. Så det är så här du jobbar idag��. Ja du förstår ju själv hur det är med min disciplin idag��. Fint inlägg��. Kram på dig

  SvaraRadera
 2. Börjar också se fram emot vintervila faktiskt. "Ska bara" hinna med en massa måsten först...!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 3. Tack för äppelrecept och vackra bilder. Gillar speciellt bilden med den vita damen och massor av äpplen på gräset framför henne. Vackert och höstlikt:-)
  Ha det gott!
  Titti

  SvaraRadera
 4. Fina bilder Milla, blir sugen på både äppel och björnbär. Rönnbären är fina, har inte sett några rönnbär på min rönn i år.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 5. Det är ganska skönt att ta en time out från trädgården. Men ändå ha den i bakhuvudet och drömma om vår och nya projekt, små eller stora.
  Gillar dina rönnbär, även de vita!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Du beskriver hösten så himla bra. Känner precis lika dant. Har lite slutat bry mig om att det inte är så välskött längre och ser fram emot lite vintervila.

  Ha det gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Wow, så himla mycket fint du har att njuta och äta av. Och jag kan bara hålla med, hösten är en underbar tid även om vi haft inatt haft första frosten.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Hösten är ljuvlig och det finns så många fina växter.
  Jag älskar hösten. Fast just nu är jag lite splittrad med alla sommarblommor. Vill ju sätta igång och röja!
  Allt gott
  annika

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla