Bland de första rosorna, som blommar i min trädgård är Spinosissima rosen 'Aicha'. En tacksam, skuggtålig, enkelt gulblommande och fantastiskt doftande ros. Alldeles ljuvlig! Idag i efterlängtat solsken lyser den ikapp med solen och doften kommer som duster när jag går förbi. Bara att njuta och jag hade önskat att det fanns doftdator så ni också kunde få känna den!
Sitter jag i lusthuset och tittar åt höger finns den där och speglar sig i fönsterrutan...
Och utanför dörren krockar vi nästan när jag går förbi...
Om jag står och vattnar i växthuset har jag också fin utsikt.
Knopparna hänger ner över kålplantorna i pallkragen.
Igår använde jag 'Aïcha' som dekoration på den stora midsommartårtan.
Tårtan är mitt årliga uppdrag inför midsommarfesten. Möjligtvis lite carried away i år. Man hittade knappt tårtan för blommor och blad. Så mycket behöver man ju faktiskt inte lägga på brickan...
Fest- och midsommartårta
Mandelbotten x 1
150 grader i ca 30 min
4 hg mald, skållad mandel (för fin botten)
eller
4 hg mandel som finmals direkt i matberedaren
4 hg florsocker blandas ner.
8 äggvitor vispas hårt och röres i.
Lägg på bakplåtspapper på långpanna. Grädda mitt i ugnen.
Sockerkaksbotten x 2
250 grader i 6 min
Vispa:
4 ägg
3 dl socker
Blanda ihop:
3 dl mjöl
2 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
och rör det försiktigt i äggsmeten, tillsätt
6 msk kokande vatten.
Lägg på bakplåtspapper på långpanna. Grädda mitt i ugnen.
Smörkräm
8 äggulor
4 tsk potatismjöl
5 dl grädde
2 dl socker
Allt värmes/sjudes under kraftig vispning (fastnar lätt i botten) tills det tjocknar. Låt krämen kallna. Den svalnar ganska långsamt så jag brukar göra smörkrämen först. När krämen svalnat rör i:
400 gr mjukt smör
3/4 dl starkt kaffe
Detta är egentligen receptet men sen brukar jag dessutom fylla mellan de tre bottnarna med
5 dl vispgrädde blandat med 2-3 liter mosade jordgubbar. Det är även gott att bre lemon curd eller jordgubbssylt på bottnarna.
Lägg först en sockerkaksbotten + smörkräm + hälften av den mosade jordgubbsgrädden + mandelbotten + smörkräm + resterande av jordgubbsgrädden + sockerkaksbotten.
Återstår det roligaste - dekorationen! Bara fantasin sätter gränser! Till min tårta gick det åt...1 liter vispgrädde, 4 liter jordgubbar, 200 g mörk Odense choklad, flaggor, midsommarstång i halm och blommor och blad från trädgården...
Lycka till!
Milla
Annars var midsommarafton som den brukar igår. Stången blev lövad,..
Söta midsommartjejer med blomster i håret hjälpte till att binda kransarna till den.
Den restes.
Och fick lite extra stöttning på vägen. Det dansandes och årliga fotot togs.
Dumt att rucka på traditionerna. Fast årets upplaga var aningen descimerad då många ungdomar var på annat,,,konstigt, vi som är så bra på att dansa "små grodorna"...
Midsommardagen, en dag för vila och slappande. Så härligt! Sitter i lusthuset och slöläser alla tidningar som jag av en eller annan anledning inte hunnit titta igenom. Händer inte mer idag, eller ja det har inte hänt något överhuvudtaget faktiskt. Tror till och med att jag tar en liten tupplur här i 'Aïchans' förföriska doft.
Midsommarkram från
Milla