måndag 21 maj 2012

'Albina Plenas' vita balettkjol...

Äntligen! Efter att nästan blåst sönder ifjol så har nu min fullkomligt ljuvliga klematis 'Albina Plena'(zon I-V) slagit ut i blom. Små näpna blommor, ca 6 cm i diameter, som svajjar likt små vita balettkjolar i vinden. Plantan har tagit sig riktigt fint och det är många blommor.
"Albina Plena" hör till gruppen Atragene klematis. Det är här man hittar de härdigaste sorterna, som trivs i både sol och skugga. De flesta blommar nu i maj-juni  och gör det då på fjolårsveden. Efter blomningen får denna lilla skatt små silverskimrande och luddiga fröställningar och de sitter kvar långt in på vintern. Annan variant i Atragene-gruppen är t ex C.alpina, vanlig i plantskolorna.

Hur klipper man då den här? En liten tumregel: eftersom den blommar innan midsommar (tillhör Grupp 1) på fjolårsskotten (då den bildat blomknoppar) så är det ju inte så bra att beskära den på våren, blir inte värst mycket blommor då...Nej endast en liten lätt putsning av död och risig ved innan blomning och sen ev en lätt putsning efter, om det skulle behövas.

Vadå Grupp?? Jo, beskärning av klematis har de kloka engelsmännen delat in i tre olika gupper. Vilket därför raskt leder oss fram till Grupp 2. Hit räknas de klematis som blommar både på fjolårsskotten (vår/försommar) och på de som kommer nya under sommaren (augusti/september). Efter den första blomningen kan man skära tillbaka lite lätt = dött och torrt. Gärna i olika höjd, så återkommer den med ny blomning på sommarens fräscha skott. Vad hittar vi då här? Jo, många storblommiga sorter som t ex 'Nelly Moser', ' The President' och 'Mme le Coultre'.

Finally, Grupp 3! Ska klippas ner rejält på våren innan tillväxt börjat, ca 20-30 cm över marken för här blommas det efter midsommar, på årets nya fina sommarskott. Vackra varelser som 'Jackmanii', 'Cardinal' och 'Comtesse de Bouchaud' återfinns i denna grupp.

Vad blev då kontentan av detta? Man behöver inte bli nervös ty det äro ju inte så svårt att klippa en klematis. Bara du vet när dess huvudsakliga blomningstid är så du inte far för vilt fram med sekatören och kanske snopet nog bara får glo på gröna blad hela sommaren...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla