tisdag 14 april 2015

Generalife...

Long time no seeing. Har nämligen varit på tur med mina båda pojkar i Spanien. Härliga dagar, som bjöd på ömsom sol och ömsom moln/ regn. Vi lånade ett underbart litet hus av goda vänner i en mysig och ganska stillsam by en timma öster om Malaga, som heter La Herradura.

Tidigare i år hade vi bokat biljetter till Alhambra och trädgården Generalife i Granada. Att boka på nätet innan är att rekommendera. Det är ett otroligt välbesökt turistmål då det finns med på UNESCOs världsarvslista. Kön ringlade sig lååång på eftermiddagen och bussarna stod tätt när vi  lämnade Alhambra efter 3,5 timme, nöjda med att ha valt att vara där då de öppnade. Vi hade bokat alla sevärdheterna (för ca 15 Euro) bl a det fantastiska palatset (vilket man måste boka in sig på ett visst klockslag för att få tillträde till) och palatset/trädgården Generalife. Jag hade verkligen sett fram emot besöket. Särskilt den Nasridiska sultanens sommarpalats Generalife. Det märktes att det fortfarande var tidigt på säsongen för inte så mycket blommade. Ja förutom blåregnet då...för vem skulle tacka nej till det här i sin trädgård?En del av palatsets trädgård består av Patio de la Acequia (Vattenkanalens patio).


Det är inte lätt att fota med turister (ja och även andra) som dyker in i bild överallt. Man får vara snabb:-). Så här ser det ut utan störande element...Vackert! I love!


En annan del heter Jardínde la Sultana (Sultanens trädgård, ganska naturligt). Den består av gångar kantade av cypresser. Så vackert och med underbara siktlinjer (jag är oerhört svag för siktlinjer!)och små hemliga rum. Cypresserna är väldigt gamla och de har bitvis börjat att bytas ut. Jag läste på en skylt om projektet, som beräknas ta ca 7-8 år.
Mycket vatten hör också till en drömträdgård.


Och vackra gångar. Här är de gjorde i traditionell granadisk stil med mosaik av klappersten. De vita från floden Darro och de svart från floden Genil. (Och jodå, det går att lura med en femtonåring på kulturella sevärdheter. De gör mer för sin mor än man kanske kan tro, de söta små liven. Men man får ta med i beräkningen att de tröttnar lite efter några timmar:-))Sinnrika små vattenkanaler.


Underbara tak, ett och annat lejon och vackra portaler.
Men framförallt en bedårande utsikt över Alhambra och staden Granada.


En underbar plats! 
Nästa gång blir det några bilder ifrån Alhambra.

Kram Milla

11 kommentarer:

 1. Vilken anläggning! Känner alltid stör vördnad för gamla växter och trädgårdar som tagit generationer att växa upp. Tidsfaktorn är mäktig. Att börja förnya och byta ut gamla träd i häckar låter som ett kunskapskrävande specialämne och säkert inte billigt heller. Att man måste boka sevärdheterna hemifrån visste jag inte heller. Tack för vacker och intressant rundvandring.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder från ett vackert ställe/ Titti

  SvaraRadera
 3. Oh, jag dånar så vackert och vilka fina bilder! Och trädgårdarna är helt underbara, vilka trädgårdsmästare man hade förr, vart har dom tagit vägen. Eller det kanske inte är dom som försvunnit, det är nog sultanerna......och deras små hus! Det är så vackert i luften också, det där vårdiset som man ser, allt är så vackert då. Och så dessa vattenspeglar, helt underbart! Förstår att ni njöt och killarna verkar vara väl drillade! Rätt och riktigt, jag tror dom tycker det är roligt annars hade dom nog protesterat.
  Ett underbart inlägg, tack! Det får sättas upp på mina önskalista! Och bra att veta att det är god idé att boka på nätet, det verkar bli fler och fler ställen som har den möjligheten.
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Så vackert. Bloggar är inte dumt. Nu har jag varit både i Spanien, Wales och Alhambra på en liten stund. Och jag kunde inte sett lika mycket vackert om jag så varit där på riktigt. Tack för det. / Britt

  SvaraRadera
 5. Så ljuvligt att få komma dit, härligt med en familj som vill följa med på sådant... ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Underbara bilder, det räcker länge med att titta på dem. Visst blir man sugen, men jag får väl längta till Jylland.
  Nästa år du Milla, blir det Ninfa då???

  SvaraRadera
 7. Åh tack för de fina bilderna och bra info! Jag tänker hela tiden att jag måste dit, men det är alltid något annat i vägen.
  Allt gott!
  Luna

  SvaraRadera
 8. Härliga bilder från en fantastisk trädgård. Blåregn, suck, så fint.
  Ha det gott! Marika

  SvaraRadera
 9. Oh, vad härligt! Ett av mina absoluta drömresemål jag vill till någon gång! Kommer aldrig glömma våra lärares målande beskrivningar på Trädgårdshistorian därifrån!!! Tack för fint 'reportage'! :) Ha det bäst! :) Mia

  SvaraRadera
 10. Har sett bilder därifrån på flera bloggar och det

  SvaraRadera
 11. ...verkar vara en fantastisk, i dess rätt bemärkelse, trädgård. Delar din svaghet för siktlinjer och inspireras lite extra av de bilderna. Ser fram emot mer :)

  Ha det gott! Kram, Carina

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla