tisdag 16 februari 2016

Att leva sin dröm...

Jag kan faktiskt inte dra mig till minnes en enda tid i mitt liv då det inte varit full rulle framåt. Inte sen jag som väldigt liten cyklade runt i kvarteret, så gruset stänkte (ingen asfalt då...) eller efter avslutat gymnasium kastade mig ut i livet med åttiotalets positiva anda i bagaget. Allt var möjligt! Och med den fantastiska erfarenheten och möjligheten att haft sommarjobb sen trettonårsåldern fanns det inga hinder. Satte mig på ett tåg ner till Schweiz för att jobba en vintersäsong, sen till London som au pair. Väl hemkommen pluggade jag i Göteborg till hotellreceptionist i tre terminer. Jodå, ni läste rätt, det fanns en sådan utbildning. Det ingick dessutom ordbehandlingskunskap på dator! Nytt och modernt:-) 


Jag är uppväxt i ett hem med egenföretagande. En far som ritat hus i egen firma, en linje som lillsyrran slagit in på. Hon driver också eget idag. Morföräldrar med lantbruk (mitt andra hem) där det jobbades från morgon till kväll. Jag öppnade min första lilla butik i Laholm när jag var 23 år. "Millas Hörna". En te- krydd- och presentbutik. Fick utlopp för mitt estetiska intresse och tillsammans med storasyrran dekorationsmålade vi korgar, träsaker och brevlådor på längden och tvären. Skyltade om, pyntade i butiken, träffade underbara människor och bara älskade det! Blev inte rik dock...


1995 gick Sverige med i EU. Villkoren för lantbruken ändrades och ingen av oss systrar var vidare värst intresserade av att ta över mammas föräldrahem utanför Båstad. Istället såldes djuren och familjen byggde om stallet till Eskilstorps Hantverksgård och café. Vi fortsatte att dekorationsmåla möbler mm, sålde hantverk och drev café med hembakat. Detta var mest ett fritidsintresse och samtidigt annonserade simhallen i Laholm efter receptionspersonal. Jag sökte och fick tjänsten. 


Tre ljuvliga barn och en underbar make (som jag varit tillsammans med sen gymnasietiden) senare såg jag en solig dag 2007 en annons i Laholms tidning. En tvåårig KY-trädgårdsmästarutbildning med inriktning ledarskap skulle starta på Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad. Jag hade under ett antal år designat trädgårdar åt vänner och bekanta och älskade allt som hade med trädgård att göra. Kände att det var dags för en förändring. Jag skickade in ansökan och var en av de lyckliga som kom in! En fantastisk tid på en fantastisk plats och jag hittade hem, skulle man kunna säga. I samma veva stängde vi Eskilstorp. Allt har sin tid:-)


Innan utbildningen var slut startade jag mitt företag "Milla Trädgårdsmästare". Skötsel, beskärning, anläggning, design och rådgivning står det på visitkortet. Det har jag kört vid sidan om min halvtidsanställning på simhallen sedan dess. Ända till i fredags. Då slutade jag efter tjugo år i Laholms kommuns trogna tjänst ;-) (Att dubbelarbeta är inte att rekommendera i långa loppet...) 


Jag lämnar ett gäng helt underbara kollegor men har fått nya! Fantastiska tjejer från utbildningen, som nu också har startat eget och är mina samarbetspartners. Vi kompletterar varandra så bra, har olika styrkor och dessutom har vi otrolig roligt tillsammans på jobbet! Lyx! Det känns nästan overkligt att bara få ägna sig åt trädgårdsmästarjobbet på heltid! Inte behöva trixa med tider, jobba kvällar och helger och nästan aldrig vara ledig. En frihetskänsla svår att beskriva! 
I fredags? Då hade jag bjudit hem fyrtio kompisar på mingelparty efter jobbet. Så kul! Ett perfekt sätt att få ett avslut på en anställning, där jag trivts väldigt bra under åren och som betytt mycket, men även ett avstamp in i mitt "nya" liv. 


Nähä, vet ni vad! Här kan jag inte sitta och uppta er tid med en massa svammel. Solen skiner och de -8 graderna i morse har blivit +-0. Ska ut och beskära ett par fruktträd och verkligen leva min dröm!

Ta hand om er!
Kram Milla

19 kommentarer:

 1. Visste inte att det var ni som hade Eskilstorps hantverksgård :) men det är härligt när pusselbitarna ramlar på plats efter hand!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Åhh, det var så det började. Eskilstorps hantverksgård känner jag igen till namnet.
  Vad roligt med folk som hamnat på rätt plats i livet. / Britt

  SvaraRadera
 4. ������Härliga du, kör så det ryker , Rose- Marie

  SvaraRadera
 5. Vad härligt det låter! Grattis till att ha hittat RÄTT och lycka till med fulltidslivet i trädgården! Eskilstorp kör jag förbi alltsomoftast på somrarna, men nu får jag en anledning att titta in också! Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elin!
   Eskilstorp bommade vi igen för åtta år sedan. Allt har sin tid. Men har du vägarna förbi Laholm är du hjärtligt välkommen på en kopp där istället.
   Kram Milla

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Milla, så fint du har sammanfattat ditt innehållsrika liv hittills ... Om jag känner dej rätt kommer ditt CV fyllas på med mer spännande .. Men passa på och njut nu där du nu är och älskar att vara!! Och lycka till med att vara trädgårdsmästare på heltid !! Jättekram från mig!! ❤️
  Annika

  SvaraRadera
 7. Det var jätteroligt och trevligt att läsa om ditt liv! Det gäller att fånga tillfällena i flykten, man måste vara öppen för förändringar och inte rädd för dom, oftast öppnas nya dörrar om man välkomnar det som kommer i ens väg! Det låter helt fantastiskt och nu får du göra det du allra helst vill göra mest av just nu! Det låter som en riktigt bra berättelse ur ett liv! Heja dig!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Önskar dig lycka till i ditt nya drömjobb och att frihetslivet håller ända till ålderns höst.
  Hjärtekram/ Eva

  SvaraRadera
 9. Låter alldeles underbart Milla, lycka till med ditt "nya" trädgårdsliv.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 10. Underbart att höra att du levt ut din dröm, det borde fler göra.

  SvaraRadera
 11. Hej.
  Jag har gjort en liknande resa som du. Fast jag jobbade tjugo år med teater innan jag skolad om mig. Jag är från Halmstad från början men har bodee 20 år i Stockholm innan jag flyttade till Sörmland och sedan gick Enköpings Trädgårsmästarutbildning (YH). Kul att hitta din blogg. :-)

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Vad härligt att du har hittat rätt till slut! Det har varit min dröm att få jobba med trädgård, men livet ville annorlunda.Jag är ändå tacksam att jag har min egen trädgård att pyssla i. Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 14. Var sak har sin tid. Känner igen den kreativa och företagsamma andan som även jag kommer från. Skönt att kunna satsa helhjärtat på det man brinner för även om man lämnar dagliga kontakten med gamla vänner. Önskar dig all lycka till och det var intressant läsning inte alls slöseri med tid!
  Kram Anette

  SvaraRadera
 15. Precis så är det var tid har sitt. Du gör helt rätt 2 olika jobb är slitsamt. Särskilt när solen skiner eller hur? Önskar dig lycka till med allt och jag är säker på att det blir lika full fart framåt i fortsättningen också.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 16. Oj, du ligger verkligen inte på latsidan. Låter som du haft massor av spännande saker för dig i ditt liv och nu är det dags för ännu en spännande del. Det är bra, man ska göra det man älskar och trivs med men samtidigt får det inte bli för mycket.
  Tror det kommer gå fantastiskt bra för ert samarbete, önskar er alla lycka till!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 17. Det där var minsann trevlig och inspirerande läsning. Tack för att du delade med dig! Och varmt lycka till framöver!!!

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla