fredag 29 december 2017

Trädgårdsåret...

Så här under 2017 års sista skälvande dagar är det väl på sin plats att summera trädgårdsåret. Ett fantastiskt år (som även lagt 50-års dag till mitt cv). Vår trädgård är mitt andningshål och ger så otroligt mycket glädje för både kroppen och lilla själen! Varje månad brukar jag göra en ny header till min blogg. Alla kanske inte tänker på det med det är den bilden som ligger högst upp på sidan. Där gör jag ett collage med bilder från trädgården, som passar för årstiden och månaden. Jag tycker det speglar trädgårdsåret ganska bra. Varsågod! Här kommer en kavalkad av mina headers.


En förhållandevis mild vinter här i söder följdes upp av en kall och förfärligt torr vår (men även hösten 2016 var torr, vilket gjorde sitt till) Vi fick bevattningsförbud väldigt tidigt (vilket gällt hela sommaren och hösten) och endast vattning med kanna var tillåtet. Det var svårt att få till jämn bevattning och hjälpen ovanifrån var skral. Inte så lätt när man försöker odla i pallkragar och växthus. Årets skörd blev därför lite si så där...Fast som vanligt njöt jag i fulla drag av alla ljuvliga vårblommor och vårlökar. Längtar redan nu...

 Maj och juni - de bästa av alla när allt vackert fullkomligt svämmar över och bländar oss. 
Dofterna och färgerna - magiskt!


Sommaren var härlig men någon riktig värmebölja dök aldrig upp. Vi var bara på stranden ett fåtal gånger och badade kanske två eller tre. Trist och det är ju verkligen något man längtar efter här vid kusten (vi som har Sveriges längsta sandstrand är ganska bortskämda...). Rosorna däremot var fantastiska även om vårens torka och envisa blåsande drog med sig mycket sjukdomar på sensommaren. Nästa år hoppas vi på bättre. Vi byggde en pergola, som stod färdig i slutet av juli. Tyvärr fick vi knappt suttit där då sommarens varma kvällar lyste med sin frånvaro. Några sköna augustidagar fick vi dock till och upptäckte att det var verkligen en perfekt plats vi valt att lägga den på. Sol i stort sett hela dagen. En outnyttjad plätt. Hujeda, det går ju inte ann...


Sen kom regnet...Översvämningar och elände. Förstörda potatisåkrar och nya "sjöar" bildades både här och där. Man kan faktiskt säga att det regnar än...Med undantag för en underbar helg med snö i mitten av november så har det regnat och regnat och blåst och blåst... 


Tusen tack alla ni som följt min blogg under året, för alla fina kommentarer och alla inspiration ni ger tillbaka till mig! Nu ser vi fram emot ännu ett underbart år i våra trädgårdar och att vi får njuta i massor utav vårfägring, sommarfluff, höstfärger och vinterlugn. 

Ett riktigt Gott Nytt År!
 Stora kramar
Milla

11 kommentarer:

 1. Hej Milla, JÄTTE fina månads collage du satt ihop! Mycket trevligt att du speglar trädgårdsåret på detta sätt. Nu får man vår längtan av dina underbara foton.
  Ha ett GOTT NYTT TRÄDGARDS ÅR! Med vänlig hälsning. Jejja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jejja!
   Vad roligt att du tycker om det! Nu hoppas vi på ett fullständigt sagolikt trädgårdsår 2018!
   Hälsningar Milla

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Har alltid gillat dina headers och variationen du skapar. Kanske allra roligast att se de som en kavalkad så här.

  Gott slut och ett riktigt Gott Nytt 2018! från Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Carina!
   Hopp du får en mysigt nyårsafton och jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt 2018!
   Kram Milla

   Radera
 4. Hej Milla!
  Så fina headers, som sammanfattar året på ett fint sätt.
  Önskar dig allt Gott för det Nya Året 2018.
  Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marika! Önskar dig ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt 2018!
   Kram Milla

   Radera
 5. En sån vacker kavalkad det blev med alla årets header-collage! Och även om det inte varit ett "perfekt" trädgårdsår rent vädermässigt så märks det att du har förmågan att ta tillvara det som ändå finns. Många sköna dagar har det ju varit och det gäller att njuta av de som bjuds.
  Önskar dig ett underbart nytt 2018!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Charlotta! Så klart att trädgårdsåret även bjudit på många höjdpunkter...underbara rosor, mycket pioner, stora vinbär, blomvilliga klematis mm. Hoppas 2018 blir lika bra och det tror vi ju!
   Allt gott inför det nya året och ett gott slut😍
   Kram Milla

   Radera
 6. Jo visst har jag sett att bilderna ändras vartefter månaderna går. Vackert och väldigt ambitiöst. :-)
  Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla