fredag 31 maj 2013

Disporum flavens...

 
 
I fjol på trädgårdföreningens årliga växtmarknad införskaffade jag mig en skogsväxt från Korea, nämligen en Disporum flavens. Nu till min lycka blommar den jättefint och plantan har vuxit i omfång. Den sprider sig med ritzomer, underjordiska utlöpare, som sticker upp ett par cm utanför blomstängeln. Vet inte vad den heter på svenska. Den kanske inte har något svenskt namn ännu? Men på engelska heter den Yellow Fairy Bells. Fint! Plantan blir ca 50 cm hög, växer upprätt med nickande små ljusgula blommor. Den trivs i halvskugga/skugga bland mina ormbunkar, hostor och andra lundväxter.


onsdag 29 maj 2013

Aklejans tid...

 
Nu vimlar det av aklejor i trädgården. De självsår sig precis där de behagar. Överallt och hit och dit.  Kanske inte alltid de mest lyckade platserna alltid om jag fått bestämma. Men det får jag ju inte så därför dyker de upp mitt i andra perenner, buskar och rosor. Här finns inte mage att dra upp dem. Njuter istället! De är ju så söta! Enkla och dubbla och i olika färger och nyanser. Då det är fröplantor så vet man aldrig riktigt hur de blir. Som ett lotteri med vinst varje gång helt enkelt! Jag har en sort som jag faktiskt köpt men för tillfället tyvärr förträngt namnet på. Kanske någon som kan friska upp mitt minne? Carina eller Annika? Ni brukar ha koll? Det är denna:
 
 
Nåväl, jag spann loss med kameran så här kommer en liten aklejkavalkad!
 
 
Oj, oj! Hur söta är inte dessa båda med pyttesmå blommor!?
 
 
 
 
Räcker det? Bara några till...
 
 
 
Ha en riktigt underbar onsdag!
Kram
Milla
 
 
 

tisdag 28 maj 2013

Sparris...


Idag vankas det underbar sparris till lunch!


Ha en härlig vecka!

Milla

söndag 26 maj 2013

En underbar helg på landet...


Genom det vackra landskapet av björkdungar och ängar slingrar sig sakta grusvägen fram. De små kalvarna som går ute på bete tittar förvånat upp. Det är inte så ofta bilar susar förbi. Varje gång jag kör här så tänker jag - "Är det verkligen så här långt?". Men så, runt nästa krök då är man framme - på Linghultsberget. Den fina lilla gården ligger uppför en kort backe och runt husen ståtar stora ekar, björkar och lönnar. Rena paradiset på jorden. Här bor goa Marianne och Nisse och hit är jag, A och mina bästa väninnor med följe inbjudna till fest med övernattning.





Till saken hör att var gång jag kommer hit så har det en tendens till att regna. Vi brukar skoja om det. Men inte nu! Solen strålar och vinden är ljum. Försommaren visar sig från sin allra bästa sida och lugnet infinner sig bara man öppnar bildörren. Eller nästan i alla fall. Först skulle husbil och husvagn på plats och stödben fällas ner. Sen blir det ro i lägret och värdparet bjöd på en läskande drink i syrenbersån. Bina surrar runt omkring och fågelkvittret är fantastiskt. (Vi stadsbor är ju som bekant mest vana vid att höra på måsar, råkor, kajor och pilfinkar...)Visst låter det idylliskt! Det är det också, här njuter jag av att bara vara.

Inga konstigheter utan lugnt och skönt,
 som livet på landet bör vara.
Gott om sittplatser så man kan njuta av naturen
 på olika platser under dygnets alla timmar.

Fågelholkar överallt med, som sig bör, en faslig aktivitet vid denna tiden på året. Starar, blåmesar, talgoxar och ugglor. En av holkarna på logen har en glasskiva med en lucka för på insidan. Om man är riktigt tyst och försiktig kan man smyga fram, öppna luckan och kika in. I år är det nötväckan som häckar i holken. Ungarna är fortfarande kala och fula. Bäst att inte störa! Med en fågelskådare i gänget och en annan på god väg lär vi oss både det ena och det andra. Inget undgår ett tränat öra...

Ved görs det av med under året. Både i bakugnen och i kaminerna inne i huset.
Gäller därför att ladda upp vinterförrådet.
En installation från svunna tider...

Enda till halv tolv på natten satt vi ute i trädgården, pratade, skrattade, åt god mat, drack vin och smakade Mariannes supergoda rabarberlikör. Receptet fick ni förra året men det kommer en gång till här för säkerhets skull så ni inte går miste om denna delikatess.


Mariannes Änglalikör

35 cl sprit
2-3 av vårens rabarberstjälkar
1-2 små stjälkar krispig Angelica(kvanne)
2-3 dl socker/vit sirap
Skär ner stjälkarna i en glasburk och häll på sprit. Låt stå i fem dagar och sila sedan ifrån. Söta efter smak. Jag tar lite mer rabarber, men det är en smaksak. Tänk på att inte ta för mycket Angelica, då blir det lite parfymsmak och det är ju inte meningen. Det är rabarberna man vill åt!


Kvällen avslutas i det gamla renoverade hönshuset med nässelsoppa och färska små sprättägg. Så gott! Maten satt som en smäck och vi fick kraft att snacka ett tag till. Till halv tre typ...Då var det bra med tända lyktor i trädgården som kunde visa vägen till sängen.

Frukost i det gröna med hembakat bröd och kaffe.

Tack underbara ni för att ni finns och för en fantastisk helg i paradiset!
Kram Milla




fredag 24 maj 2013

Hostor...

 Hostor tillhör mina favoriter! Vem kan motstå dessa fantastiska gröna blad i alla dess former och storlekar? Stora, små, smala, breda och superbreda. Blågrå, gulgröna, vitrandiga, mörkt gröna, limefärgade...ja allt man kan önska sig. Vissa sorter är perfekta att ha i bakgrunden med sina modiga 90 cm i höjd. Andra i framkant om de bara bli 30 cm. Alltid läckert ihop med vatten, stenar, stora grenar, i torvblocksrabatter, med olika ormbunkar och bräken. Det finns sorter för både sol och skugga. Sen blommar de ju dessutom. Vad mer kan man önska!



 
Milla

onsdag 22 maj 2013

En ny rabatt blev det...

För ett tag sedan rapporterade jag om den tomma kvadratmetern i en av mina rabatter. Jag undrade vad jag skulle fylla den med?! Nu blev det dess bättre inget större bekymmer eftersom det räckte med tre växter då min m2 krympt till en liten fläck när allt annat runtomkring växt så det knakat.
 


 Samtidigt stod jag med lådor fulla av perenner, som skrek efter att få komma ur sina små krukor och bre ut sina rötter i rejäl mylla.
 Vad göra?? Jo, jag fick ju helt enkelt gräva mig en ny rabatt! Slog till med en mitt på gräsmattan.
Det har liksom saknats en där...
 
 Den blev inte så stor men alldeles tillräcklig för övriga i familjen. Åtminstone de som älskar gräs!
Tror dessutom att den blir en bra vägg som döljer växthuset (man vill ju inte se hela trädgården på en gång) när den är fylld med växter. Jag har planterat ner bl a vit rudbeckia, honungssalvia och några gräs. Ska ha en klätterros också men än så länge får luktärtorna slingra sig upp för armeringsnätet. Grästorvorna som jag grävde upp använde jag upp och ner vända till en kulle för att få till lite höjd i rabatten. Jorden är från komposten då jag tömde den. Fyllde även på med en del kogödsel. Armeringsnäten fick jag i höstas av en god vän, som ändå skulle kassera dem. Det enda jag köpt är fem störar, vilka kostade ca 150 kr samt kogödsel. Nu är det bara att hoppas att allt växer till sig och täcker jorden så fort som möjligt. Ska bli spännande att se hur det blir. Återkommer i sommar så får vi väl se då. Resten av perennerna får jag försöka placera ut här och där eller ge bort helt enkelt. Perfekta gå bort presenter!
 
 Ha en fin vecka!/Milla
 

söndag 19 maj 2013

Vårteckensutmaning 11 - Sisten ut...





Nu kommer mitt elfte vårteckensinlägg, som även får avsluta spaningen från södra Halland. Efter några dagar med 27-28 graders värme har allt fullkomligt exploderat och våren har övergått i försommar. Päron och äpple blommar. Gräset växer så det knakar och måste klippas flera gånger i veckan. Syrenerna har börjat slå ut. Häggen blommar också(det finns inget "mellan" hägg och syren nu för tiden...). Aklejan lyser i rosa, blått och vitt lite varstans i rabatterna. Trädgårdslivet är med andra ord på topp och naturen är sagolikt vacker! Men mitt i detta vackra växer ju som bekant även ogräset. Maskrosorna trotsade både asfalt och grus och lyste som små solar utanför staketet. Härligt ute på ängarna men inte hos mig. Blev till att ligga på alla fyra och spendera några lördagstimmar på att rensa.







Idag hade värmen övergått i regn och betydligt svalare temperatur. Då kändes det skönt att maskrosorna för stunden var eliminerade och att jag med gått samvete kunde mysa med en bok i lusthuset medans regnet smattrade på taket. Lusthuset är vår lilla oas i trädgården där vi gärna sitter själva men även med goda vänner och njuter av livet och ett glas vin.
 
 
Lusthuset är lika stort som en friggebod så det krävdes inget bygglov. Golvet och de uppmurade väggarna är byggt av rivningstegel från ett hus, som brann ner i centrala Laholm. Jag råkade gå förbi under röjningsarbetet och frågade om det gick bra att ta lite tegel. Det gjorde det och det räckte till vårt hus.
 
 
Jag har en granne, som är galen i loppisar och auktioner. För några veckor sedan kom hon med den här kaminen och tänkte att den kunde kanske passa oss. Man använder vanlig lampolja och den värmer riktigt bra. Blir perfekt om kvällarna blir kyliga. Glad blev jag och nu pryder den sin plats så där lagom sliten och rostig.


 
 
Jag odlar inget i lusthuset utan njuter bara av pelargoner och annat blomster.

 

Hoppas ni får en riktigt skön söndag kväll! Här laddar vi för VM-final i hockey även om det känns rätt bakvänt att spela hockey när det nästan är sommar ute.
 
Kram
Milla

Som vanligt hittar ni ju andra på spaning efter våren på Annicas blogg. Klicka på bilden!