Men jag kan ju ändå dela med mig av lite grundläggande tips till de som själv ska ut och prova på denna underbara syssla.
Först och främst. Beskärning stimulerar till nytt liv, så gödsla inte med sekatören. Har ditt fruktträd många vattenskott sen fjolårets, kanske då lite för kraftiga beskärning? Ta inte bort alla! Gallra bort runt en tredjedel. Vid beskärning på våren får man en mer kraftig tillväxt än på sommaren (juni, juli och augusti, JAS). Detta för att trädet måste kompensera borttagen bladmassa. Mer energi går åt till att producera blad än fruktved. Beskär man på sommaren är trädet i full tillväxt och har mer energi samlat i roten, vilket gör att det inte behöver producerar en massa nya skott och även har lättare för att läka sår. Bra att tänka på innan man går igång och inte vill ha ännu mer att klippa nästa år och nästa och nästa...Det gäller att hitta en balans i grenarnas ålder för att få frukt och ett friskt träd att glädjas åt länge. Bäst är att, som Lasse Krantz säger, sträva efter en medelålder. Lite gamla och fruktbärande, några pigga 40+ och en del bångstyriga ungdomar, som kan stå för tillväxten.
Vilka grenar tar man då i första hand bort? Börja med döda och skadade. När en gren dött börjar nedbrytningen och det tillkommer div. svampar och andra organismer. Risken är att dessa sprider sig in i trädet. Bättre då att klippa bort och optimera trädets möjlighet att själv valla över snittet. Sen vill man inte ha grenar som ligger och skaver mot varandra och därmed kan skada barken. Inte heller korsande, inåtgående och kanske grenar som hänger ner, där risken är uppenbar att du kommer att fastna varje gång du kör med gräsklipparen i sommar. Gör du allt detta räcker det mer än väl. Hur du ska klippa återkommer jag till.
"Vi var fler som frös..."