fredag 20 september 2013

Vitlök - ett nytt försök...

 
I fjol blev min vitlök tanig och av de flesta klyftorna blev det överhuvudtaget ingenting. I höstas satte jag ingen ny eftersom jag med denna urusla skörd i färskt minne minsann inte tänkte fjäska inte. Vill det inte växa hos mig så odlar jag väl något annat istället. Morötter till exempel. Men trots att jag efter konstens alla regler täckte med fiberduk efter sådden så kom de som ett brev på posten - morotsflugorna! Då började jag nästan misströsta. Kanske jag bara skulle hålla mig till lite potatis och rädisor...Men så i år! Jättefina rödbetor, potatis och supergoda sockerärtor. Låter ju inte vidare avancerat för er som är riktiga odlarproffs, det förstår jag, men min plats är minimal och då får man välja grödor som går hem i familjen. Mangolden här om året. Alla tiders god men vem åt den?!
Jag typ!
 

Men vitlök är ju ändå trots allt ett måste. Minnena från uselsommaren 2012 har börjat blekna och lagom kavat har jag inhandlat nytt utsäde. Vitlöksklyftorna ska ner 6 cm djupt i jorden med att avstånd på 15 cm nu i september/oktober. Bra om de hinner rota sig innan tjälen kommer. De kommer även att få sin plats i en av pallkragarna där det är soligt, väldränerat och porös jord. Sen ser jag än en gång fram emot att få skörda vitlök i massor nästa sommar:-) Skam den som ger sig!
 
Trevlig helg!
Milla
3 kommentarer:

 1. Mmm, har gjort det samma, har sått lite grönkål och höstmorötter också. Glöm inte att meddela när du skall vara med i Hus o Hem, Allt om Trädgård har jag koll på själv.

  SvaraRadera
 2. Glömde säja att jag sätter lök runt morötterna, funkar jättebra, de håller mycket ohyra borta.

  SvaraRadera
 3. Hej ! Jag hittade hit idag och skall komma tillbaks :) Tänkte bara i all hast berätta att jag för en tid sedan tömt butikens vitlökslager - för att plantera klyftor lite överallt p.g.a vattensork i trädgården...Tack vare den varma hösten har klyftorna grott redan och det ser förhoppningsvis avskräckande ut :) Skall täcka blasten ännu innan frosten...Har bl.a ett persikoträd första året - DET vill man ju inte ge åt de dummingarna :(
  Vi ses igen !!!
  Marianne

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla