söndag 8 december 2013

Adventsutmaning 2013 - Andra advent...

Dagen började i arla morgonstund. Flyget ifrån Stansted Airport skulle lyfta tidigt och det var dags att lämna London för denna gång. Väl framme i Göteborg gick det inte att landa i Säve på grund av snökaos och det var lite läskigt när planet först gick ner för landning men vände och stack upp igen då landningsbanan var igensnöad. Som tur var kunde vi gå ner i Landvetter och efter sakta krypåkning på en snötung E6 kom vi så äntligen hem några timmar senare än beräknat. Nu har allt regnat bort - typiskt västkustväder.


London ja, lika underbart som alltid. Mycket julljus lyste upp gatorna och vi var inte ensamma i staden...En lördag i december på Oxford Street är egentligen inte att rekommendera. Skönt att det finns sidogator med pubar där man kan pusta ut till en pint of lager emellanåt:-)
 
Annars är det högsäsong för "beskarundorna" i södra Halland nu. Kompisgäng som träffas och går runt till varandra och smakar av årets hemkryddade besk. Jag tar gärna en liiten besksnaps till julmaten för det är "bra för matsmältningen". Vi vet ju alla hur fet och tung julmaten är...och riklig. Men beskarundan lämnar jag till min man och granngubbarna. En jul utan besk går inte an, tro mig. Tillvägagångssättet vid kryddningen är olika från hus till hus. I vissa byar utser man till och med "Årets Beskakung". Här är receptet på vår besk, som är lagom stark tycker jag...inte grön, som den kan vara hos vissa;-) Öronen kryllar inte sig, om man säger så..
 

 
Anders besk
 
1 flaska Brännvin Special (37cl eller 70cl)
Tryck ner 3-5 kvistar malört i flaskan och skruva på korken. Låt stå i ca 3 dagar.
Skaka den en gång om dagen. Sen är det dags att smaka av.
 Är den för klen i smaken så låt den stå någon dag till. Dra upp malörts kvistarna och sila några gånger igenom en tesil tills den ser klar och fin ut. Smakar utsökt till sillen och blir ännu godare om man sjunger "Hej tomtegubbar" till.

Ha en skön adventskväll!
Milla
 
3 kommentarer:

 1. Trevligt med en liten tripp till London, mindre trevligt med snövädret här hemma. Men det gick ju bra som tur var! Blev det lite julklappar shoppade då?
  Jag är inte mycket för snaps och starksprit, annars hade jag gärna testat ditt recept =)
  Ha en härlig vecka nu!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 2. Beautiful Christmas decoration photo!

  SvaraRadera
 3. Ja, jag kunde tänka mig att åka iväg till London på studs! Ordentligt på fötterna och många smågator och så sådana där vätskekontroller - alltid rätt! Verkar ha varit härligt! Och så hem till västkustska vädret. Fast idag har vi minus och snöfall, det verkar lovande! Är det vinter så är det!
  Beskan hoppar jag mer än gärna över (och julmaten också, allt utom sillen, men den äter jag året om).
  Agneta kram

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla