söndag 11 januari 2015

En stormig trädgårdsfest...

En helg i trädgårdens tecken är till ända. 150 glada trädgårdsamatörer hade åter igen samlats för "Trädgårdsfest mitt i vintern". En föreläsningshelg i Varberg. Först ut att inta scenen var Mona Holmberg, Holmberg och Strindberg, som visade fina bilder från olika officiella planteringar de gjort i framför allt Göteborg. Hon delade även med sig av deras tankar och tillvägagångsätt då de komponerar en hållbar plantering (de ritade bl a Mästarrabatten 2006). Därefter var det dags för Peter Korn och siste man på lördagen, Henrik Zetterlund, Göteborgs botaniska, tog oss med på växtinsamlingsresor och berättade om växter han rövat eller gjort.


Vi var ett glatt gäng som nöjt lämnade Varbergs teater framåt kvällen. Väntade gjorde övernattning på Varbergs fästning och god mat. Utanför teaterdörren mötte stormen Egon oss med full styrka. Det var minst sagt motigt att gå upp till fästningen med packning och fritt blås ifrån havet. Vi fick hålla i varandra och stapplade fram. Snacka om naturkrafter:-) Fästningens tjocka stenväggar stängde dock ute det värsta stormoljudet och efter en riktigt god natts sömn var det frukost i ett strömlöst hotell Fregatten. Stearinljus överallt så att vi skulle kunna hitta både ost och äggröra. 

Den mycket kunnige trädgårdsamatören Owe Jaktlund, som även jobbar på redaktionen för riksföreningens tidning, Trädgårdsamatören inledde dagens föreläsningar. "Mina drömmars trädgård", var temat och Owe visade växter han har i sin trädgård men även de han gärna hade sett växa där, men som dock fortfarande står på önskelistan. Kunde ju inte annat än hålla med. Där fanns mycket jag också skulle kunna tänka mig...


Sist ut var Karin Berglund med en mysig föreläsning om "En trädgård - vad ska man ha den till?".
Sällskapet var nog rörande överens om att njutning, odling, blommor och kvittrande fåglar var några av svaren. 


En trevlig helg med underbara vänner gick fort! Väl hemma igen tog familjen en tur ut till stranden för att kolla stormen Egons framfart. Eftersom det fortfarande blåste väldigt mycket gick vattnet ända upp till dynerna och skummet yrde! Mäktigt och många hade kommit för att titta på skådespelet. Men så mycket skum har jag aldrig sett tidigare. Det kändes som att det snöade:-)
2012 såg det ut så här i februari.


Och så här 2013 efter stormarnas härjningar. Då blev dynerna uppätna och väldigt förstörda.


Skönt att komma in i stugvärmen igen efter den genomblåsningen.
I morgon en ny vecka.
Njut av den!


Kram
Milla


4 kommentarer:

 1. Låter som du har haft en riktig kanonhelg trots Egon.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Vilken trevlig och blåsig helg du haft. Bra val av övernattning, för fästningen har stått pall för många stormar förr.
  Han ett fint och mindre blåsigt avslut på denna vecka!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 3. Vilken mysig helg och jag hade så gärna velat bo på en fästning när det stormar, det hör liksom ihop! Festligt. Tryggare kan det väl inte vara.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Tack för rapporten, jag vill delta varje år, men så kommer något emellan. I år var vi bortresta och fick uppleva en gungig landning i Landvetter strax innan Egon slog till på riktigt. Hoppas min favoritstrand, Skrea, klarade sig.
  Fina bilder på havet.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla