lördag 3 januari 2015

Vinrankan och drömmen om ett vindruvstak...

Inlägg 401 och vad kan väl passa bättre än att börja året med att försöka hålla drömmen om ett vindruvstak vid liv. När jag planterade min vinranka, av sorten 'Einset', i växthuset för fyra år sedan var väl inte min första tanke att vinrankor med åren tenderar att bli stora utan snarare den att få gå där inne och pyssla samtidigt som en och annan druva slank i i munnen. Och vet ni! Så har det faktiskt blivit. Första året förärades jag fem små klasar. Nu får jag en lagom skörd som räcker till både juice, gelé och lite mumsande. Jag har lett upp två stammar i taket och en kortare på sidan. 
Eftersom vinrankan hör till de växter som kan 
blöda om man klipper dem senare under vårvintern så brukar jag gå ut i mellandagarna och klippa, (tidigare i november går också utmärkt). Nu var det så kallt just efter jul så det fick vänta till idag istället. Stormen Sveas efterdyningar svepte runt växthuset men där inne var det riktigt skönt. Jag måste så klart klippa rankan regelbundet under sommaren annars skulle jag, gudbevars, inte komma in i växthuset för alla skott. Därför var det inte så mycket att klippa idag. De skott som burit frukt under året kortar jag in över två knoppar. I år gallrade jag även lite bland sidoskotten så det nu är ca 20-25 cm mellan dem. Sen är det bara att vänta...
Gott om gott hoppas vi på även till sommaren 2015!

Trevlig helg!
Kram Milla


2 kommentarer:

 1. Lummigt! Härligt. Och är druvorna dessutom goda och användbara är det ju kanon! Nästan lite vår över att gå och pyssla "halvute" så där!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Så häftigt med en egen stor vinranka, jag försökte en sommar med en liten vinranka men jag har inget växthus så det blev aldrig något stort och maffigt över den.
  God fortsättning på dig!
  Kram Annica

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla