tisdag 20 augusti 2013

Djungelliv - i Skåne...

I januari detta året gjorde jag ett inlägg om Trädgårdsamatörernas träff "Trädgårdsfest mitt i vintern" i Varberg. Där lyssnade vi bland annat på Thomas Bergqwist, som tillsammans med sin fru Annika har en djungelträdgård mitt i ett stort villaområde i Staffanstorp, Skåne! Detta var vi trädgårdstjejer så klart tvungna att se med egna ögonen. Lät ju hur spännande och galet som helst!
 I söndags bar det så iväg söderut.


Föga anande man vilken oas som gömde sig bakom porten i detta "vanliga" villaområde.

 
Minst 4 meter hög uppstammad bambu, som rasslade underbart över våra huvud välkomnade oss. På denna knappt 600 m2 stora tomten (inkl hus och garage, alltså inte mycket plats...) anlagd sedan 2005 samsades bambun med bl a ingefära, stora trädormbunkar, palmer och bananplantor. Så fint!
 
Blommande ingefära.


Thomas och Annika hade tänkt mycket på växternas bladverk. Stora fantastiska blad blandades med pyttesmå i rött, grått, grönt, randigt och fläckigt.
 

 
 
 Vatten - ett måste i en djungel så klart!

Fina Annika under den stora fantastiska trädormbunken.
 
 
 Vad gör man då med en sådan raritet på vintern? Jo, man bygger ett stort frigolithus och täcker hela växten;) Andra ömtåliga växter hamnar i uterummet. Där är det trångt under de kalla månaderna.
 
 
Thomas rekommenderade, att om man ville satsa på en trädormbunke så skulle man försöka få tag på en stock, som bilden nedan, och sätta den i rabatten samt ge den stödpinnar runt omkring så den kan rota sig. Då tjänar man många år eftersom den växer väääldigt långsamt...
 


Smarta blad med vattenavrinningsanordning.
 
 

 
Thomas är oerhört kunnig och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Han är troligtvis ganska ensam om att bo i en "svensk" djungel och utbudet av djungelväxter i Sverige är begränsat. Därför blir det många inköp ifrån utlandet bl a Tyskland.
Ljuset silas så härligt genom lövverket och man förstår att det är en svalkande miljö att befinna sig i även en riktigt varm sommardag.
 
 
Det var med stor beundran vi lämnade Thomas och Annika och deras fina trädgård. Alla olika arter de lyckats samla på en så liten yta, som kändes så mycket större än den var. Imponerande!
 
Ha en fin vecka!
Milla

 
 
 
 

4 kommentarer:

 1. Wow, wow, wow!
  Vilken underbart trädgård!
  Förstår att ni blev sugen att få se trädgården i verklighet efter att ha lyssnat på föreläsningen.
  Förstår också att ni inte blev besviken.
  Fantastiskt är det rätta ordet.

  Önskar dig en härlig dag!

  SvaraRadera
 2. Oj, jösses, vad säger man......??!! Dessa eldsjälar, vilken trädgård! Och vilka rariteter och vilken miljö man har skapat. Imponerande. Det var riktigt roligt att se dina bilder.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Vilka bra bilder du fick till vid ditt besök :-)

  MVH Thomas Bergqwist

  www.crossgardens.se
  www.facebook.com/CrossGardens

  SvaraRadera
 4. Tack för det fina reportaget. Deras trädgård är en riktig pärla! Önskar jag kunde åka dit varje sommar på solsemester.

  /Ludvig Johansson

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla