tisdag 2 april 2013

Sissinghurst Castle Garden...

 
 Välkommen in i the Rosegarden i Sissinghurst Castle Garden! Vad gör du där "mitt i vintern" undrar kanske vän av ordning? Ja, det kan man ju fråga sig. Då vädret i England varit lika bedrövligt som hos oss här hemma blommade det inte heller vidare värst mycket. Vi fick helt enkelt titta på trädgården med andra ögon. Inga blommor och blad skymde ju sikten...För mig som gillar detaljer i smått och stort och fräcka siktlinjer var det en fantastisk trädgård trots att snön hängde i luften.
Sissinghursts trädgård började anläggas i början av 1930-talet av författarinnan och trädgårdsskribenten Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicolson. Idag är det National Trust som administrerar anläggningen och den lockar över 100 000-tals besökare om året. Under högsäsong är trycket så hårt att bara ett visst antal besökare släpps in varje timme för att inte slitaget ska bli för stort. Vi hade inga problem med trängsel...
Det finns inget som håller en så ung som trädgårdsarbete. Det är rena föryngringskuren. Man planerar alltid för nästa år, eller fem år framåt.”
Vita Sackville-West, 1950

 

De romantisk inslagen i trädgården stod Vita för medans Harold mer arbetade med geometriska former. Ett av Harolds livsverk i Sissinghurst är
The Lime Walk (lindallén). Allén har faktiskt sin egentliga höjdpunkt på våren med massor av lökväxter som blommar. Nu var ju tyvärr även lökarna flera veckor senare än normalt så det var inte mycket som blommade. Men däremot fick vi se lindarnas fantastiska grenverk. Varje träd är ympat ihop med sin granne. Detta hade ju varit svårt att se om lindarna varit täckta med blad.

(Bild från google, the Culture concept)
Om man vill ha mycket blommor på sina rosbuskar så ska man böja ner grenarna. Då skjuter busken upp blomskott på flera ställen på grenen istället för bara i toppen. Så här fiffigt och snyggt hade trädgårdsmästaren bundit en del av rosorna.
Upphöjda bäddar är ju populärt...
 Kryddträdgården
                                      Dessa fantastiska små cottages med sina ljuvliga fönster. Sen att det växer en och annan blomma i teglet i väggen verkar inte bekymra någon. Min man hade fått spader...

Här hade jag gärna suttit en solig dag och vilat mina ben, with a nice cup of tea.
 
Ha en skön tisdag!
Milla
 
 2 kommentarer:

 1. Visst var där vackert även om det var lite för tidigt!! Tur att det inte syns på bilderna hur rackarns kallt och blåsigt det var!! ;)
  /Rika

  SvaraRadera
 2. Trots att det inte var någon blomning så fanns det ju massor att titta på !!!! Vad fint ! Haha min man får också spader, det får inte växa något intill huset... Det som är så fint ;)
  Må så gott !
  Kram Anki

  SvaraRadera

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla